Degustace kávy
Káva nabízí neuvěřitelnou škálu prolínajících se aromat a chutí. Dosud bylo identifikováno více jak 600 druhů chutí, které lze v kávě najít. Naučte se tyto chuťové jemnosti najít, určit a vychutnávejte si tak svoji kávu co nejvíce.
Schopnost rozeznávat jednotlivé chutě vylepšíte právě cuppingem. Čím více šálků ochutnáte, tím snáz budete kávy rozeznávat. Jako pomůcku můžete využít tyto 4 kruhy, které Vám pomohou porovnat aroma, chutě a textury kávy i určit míru její acidity a dochuti.
Jak používat kruhy chutí:
Nejdříve pomocí velkého kruhu určíte aromatické tóny a základní chutě. Pak užijte kruh acidity (kyselosti), textury (těla) a dochuti pro analýzu fyzických pocitů v ústech.
-
Připravte si šálek kávy (viz článek Degustace kávy - postup a příprava), zhluboka vdechujte nosem její vůni a s pomocí kruhu ji zvažujte. Zachytili jste ořechovou stopu? Pokud ano, připomíná více lískové oříšky, arašídy, nebo třeba mandle?
-
Usrkněte, znovu se podívejte na kolo chutí. Cítíte ovocné tóny, nebo závan koření? Pokuste se určit, co v kávě je a co v ní naopak není. Určete větší skupinu, například ovoce, a pak jděte do detailů – jsou to spíš peckoviny nebo citrusy? Pokud citrusy, jde o citron nebo grepfruit?
-
Znovu usrkněte. Příjemná úroveň acidity dodává kávě svěžest. Vnímáte ji jako zářivou, intenzivní, plochou nebo ostrou?
-
Zaměřte se na texturu kávy. Káva může být lehká i těžká. Vnímáte ji jako hladkou a hustou, lehká a osvěžujicí?
-
Spolkněte a pozorujte, zda doznívá chuť kávy déle, nebo se vytratila? Je neutrální, nebo nahořklá?